Mitől működik jobban az intervallum edzés, mint a hagyományos, monoton zsírégető kardió edzések?

A mozgásforma lényege, hogy a mozgást nem csupán egyenletes tempóban kell végezni, hanem tervszerűen váltakozó szakaszokra bontva.

Az edzés során terhelési és pihenőidők váltják egymást – ám a pihenőidők is aktív pihenést jelentenek, tehát nem leállást, csupán alacsonyabb fokozatra kapcsolást. Fontos, hogy a terhelési szakasz ne legyen hosszabb a pihenőidőnél.

Az edzés ezen válfajával jóval több kalóriát égethetsz el, mint monoton kerékpározással vagy kocogással. Míg utóbbinál a kalóriák csak az edzés időtartama alatt égnek, addig a szakaszos erősítő edzés akár órákkal a sportolást követően is pörgeti az anyagcsere-folyamatokat, égeti a kalóriákat.

Az intervallum edzés természetesen nem csupán a zsírégetést segíti elő, de az izmokat is fejleszti. Mivel a nagyobb izomtömeg több kalóriát éget el, így minél szálkásabb vagy, annál több energiát használ fel a szervezeted. Vagyis amellett, hogy formásabb alakra teszel szert, még a bevitt kalóriákat is gyorsabban hasznosítja majd a tested.

Az intervall edzés nagy előnye még, hogy időt is spórolhatsz vele. Intenzitásának köszönhetően nem szükséges egy-egy alkalommal egy-másfél órát fordítanod a sportolásra, elegendő 30-40 perc is.

Mi a célod? Fogyás vagy erősítés? Ettől függ, milyen pulzustartományban kell sportolnod.

Ha a sportolással nemcsak a kondíciódat szeretnéd javítani, hanem fogyni is akarsz, bizonyára hallottad már, hogy pulzusodnak a megfelelő tartományban kell mozognia. Ezért edzés közben folyamatosan mérni kell a pulzust. Az edzés alatt, nagyon egyszerűen, mozgás közben – egy pulzusmérővel akár 5 percenként ellenőrizheted a  pulzusodat.

Hogyan határozzuk meg a célpulzusszámot?

Először ki kell számolnod a maximális pulzusszámod. Ezt úgy teheted meg, hogy 220-ból kivonod az életkorodat: egy egészséges 30 éves ember esetében ez 190, 60 éves kor körül 160.

Ha erősíteni akarsz, ennek maximum a 80%-áig érdemes dolgoztatni a szíved az edzés intenzív szakaszában. Tehát a 30 éves ember példájából kiindulva ez 152, 60 évesen 128 körüli pulzust jelent. Ha 30 másodpercen át ezen cél pulzusérték körül mozogsz, utána jár ugyanannyi aktív pihenés, amikor alacsonyabb, kényelmesebb fokozatra kapcsolsz.

Ha a fogyás a cél, akármilyen meglepő, de nagyjából csak 60-70% közötti pulzustartományban kell mozognod. Ez a zsírégető tartomány. Tehát 30 évesen 114-133 között, 60 évesen 96-112 között van a zsírégető zóna.

A FittKör edzésen személyi edződ természetesen segít célpulzuszámod meghatározásában, és rendszeresen ellenőrzi az eredményeidet. Ahogy hozzászoksz a terheléshez és erősödsz egyre nagyobb teljesítményre leszel képes alacsonyabb pulzusszámmal. Így edzői irányítással fokozatosan növelheted a terhelést, és egyre fittebb, mozgékonyabb, erősebb leszel, anyagcseréd intenzitása egyensúlyba kerül.

A mozgást pedig, melyben terhelési és pihenőidők váltják egymást, intervallum edzésnek hívják.