fbpx
  • 1 800 977 78 80
  • 3rd Avenue, San Francisco
  • Mon-Fri: 8am - 7pm

Blog

A VILÁG LEGGYORSABBAN FOGYASZTÓ SPORTJA AZ INTERVALL EDZÉS

Mitől működik jobban az intervallum edzés, mint a hagyományos, monoton zsírégető kardió edzések?

A mozgásforma lényege, hogy a mozgást nem csupán egyenletes tempóban kell végezni, hanem tervszerűen váltakozó szakaszokra bontva.

Az edzés során terhelési és pihenőidők váltják egymást – ám a pihenőidők is aktív pihenést jelentenek, tehát nem leállást, csupán alacsonyabb fokozatra kapcsolást. Fontos, hogy a terhelési szakasz ne legyen hosszabb a pihenőidőnél.

Az edzés ezen válfajával jóval több kalóriát égethetsz el, mint monoton kerékpározással vagy kocogással. Míg utóbbinál a kalóriák csak az edzés időtartama alatt égnek, addig a jóval megerőltetőbb intervall edzés akár órákkal a sportolást követően is pörgeti az anyagcsere-folyamatokat, égeti a kalóriákat.

Az intervallum edzés természetesen nem csupán a zsírégetést segíti elő, de az izmokat is erősíti. Mivel a nagyobb izomtömeg több kalóriát éget el, így minél szálkásabb vagy, annál több energiát használ fel a szervezeted. Vagyis amellett, hogy formásabb alakra teszel szert, még a bevitt kalóriákat is gyorsabban hasznosítja majd a tested.

Az intervall edzés nagy előnye még, hogy időt is spórolhatsz vele. Intenzitásának köszönhetően nem szükséges egy-egy alkalommal 50-60 percet fordítanod a sportolásra, elegendő 20-30 perc is.

DUPLÁZD MEG A FOGYÁST! EBBEN A PULZUSTARTOMÁNYBAN KELL SPORTOLNOD!

Ha a sportolással nemcsak a kondíciódat szeretnéd javítani, hanem fogyni is akarsz, bizonyára hallottad már, hogy pulzusodnak a megfelelő tartományban kell mozognia. Ezért edzés közben folyamatosan mérni kell a pulzust. Az edzés alatt, nagyon egyszerűen, – 8 percenként mérünk egy 10 másodperces pulzust.

Hogyan határozzuk meg a célpulzusszámot?

Először ki kell számolnod a maximális pulzusszámod. Ezt úgy teheted meg, hogy 220-ból kivonod az életkorodat: egy egészséges 30 éves ember esetében ez 190. Az edzés során ennek a 80-85%-áig érdemes dolgoztatni a szíved az edzés intenzív szakaszában: tehát a 30 éves ember példájából kiindulva ez 160 körüli pulzust jelent, 10 másodpercre számolva 26 -27.

Ha 30 másodpercen át ezen cél pulzusérték körül mozogsz, utána jár ugyanannyi aktív pihenés, amikor alacsonyabb, kényelmesebb fokozatra kapcsolsz, ilyenkor a pulzus visszaesik nagyjából 100-ra – majd kezdődik elölről az egész. Ha tehát a fogyás a cél, nagyjából ebben a pulzustartományban kell mozognod. A mozgást pedig, melyben terhelési és pihenőidők váltják egymást, intervallum edzésnek hívják.

Write a comment