Minden testsúly-kontroll egyenletben a kalóriaégetés az alapvető változó tényező. Míg a kalória bevitelt az határozza meg, mit eszünk, így ez jelentős hatással van a testtömegre, addig megfelelő testmozgással szabályozzuk a kalória leadást.

A kardiovaszkuláris edzésekkel, mint a gyaloglás, futás, biciklizés, úszás, persze elég sok kalóriát elégethetünk, különösen, ha magas intenzitással végezzük, azonban az erősítő edzés is rendkívül jó hatásfokú, ha a fogyás és alakformálás a cél.

1. ​Az erősítő edzés fejleszti az izomzatot

​Az izomszövet állandóan égeti a kalóriákat, akkor is, amikor nem mozgunk. Sajnos, az életkor előre haladtával évtizedenként elveszítjük izomtömegünk 3-8 százalékát. Ez a folyamat 30 éves kor körül kezdődik, így csökken a kalóriafelhasználás is. Az erősítő edzéssel természetesen fejlesztjük az izomzatot, és a több izom élénkebb anyagcserét is jelent. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a heti 2-3 alkalommal, lehetőleg nem egymást követő napokon végzett, hidraulikus ellenálláson alapuló erősítő edzés bármely életkorban, – legyél akár 25, akár 105 éves – növeli az izomtömeget.

2. ​Az erősítő edzés fokozza az anyagcserét

​Az erősítő edzésnek van egy titkos testsúlyszabályozó utóhatása is. Ugyanis nemcsak az erősítő edzés során elégetett kalóriák, és a felgyorsult anyagcsere miatt pluszban elégetett kalóriák számítanak, hanem az „utóégetés” is hozzáadódik az eredményekhez. Az erősítő edzés úgynevezett mikro-traumát, apró sérüléseket okoz az izomszövetekben. Így az edzést követő 72 órában a szervezet erőteljesen dolgozik ezek kijavításában. Ez a folyamat energia igényes, tehát további kalóriaégetést kíván. Számos felmérés eredményei alapján, szakértők becslései szerint egy átlagos erősítő edzés akár napi 100 kalóriával növelheti a nyugalmi anyagcserét is.

3. ​Az erősítő edzés zsírt éget

​Számtalan kutatás kimutatta, hogy az erősítő edzés során az izomzat fejlődése együtt jár a zsírszövetek zsugorodásával. Egy nagyszabású felmérés a testösszetétel változását vizsgálta 21 és 80 év közötti férfiak és nők részvételével egy 10 hetes programban. A résztvevők kombinált kardió és ellenálláson alapuló erősítő edzést végeztek nem egymást követő napokon, és a tizedik hét végére átlagosan 1,3 kg sovány izomtömeg növekedést, valamint 1,7 kg testzsír-tömeg csökkenést értek el.

4. ​Az erősítő edzés javítja a fizikai közérzetet

​Minél erősebb és fittebb vagy, valószínűleg annál könnyebbnek, élvezetesebbnek és csábítóbbnak fogsz találni minden fizikai tevékenységet. Talán kedvet kapsz, hogy elindulj egy helyi futóversenyen. Vagy lehet, hogy szeretnél teljesíteni egy komolyabb hegyvidéki túrát. Minél aktívabb vagy fizikailag, annál könnyebb lesz megtartani a kívánt testsúlyodat. Ez egy láncreakció, amely során karcsúbb, egészségesebb, boldogabb lehetsz.

5. ​Az erősítő edzés fokozza az energia szintet és javítja a kedélyállapotot

A kedélyállapotot az endorfin hormon szabályozza és az erősítő edzés megemeli az endorfin szintet. Tehát egy erősítő edzés után nemcsak erősebb, hanem boldogabb is leszel.
Az erősítő edzés rendkívül jó hatással van az egészségedre, szabályozza több fontos életfunkció helyes működését, a nyugalmi glükóz anyagcserét, a vércukor-szintet, a vérnyomást, élénkíti az anyagcserét, segít csökkenteni a stresszt és elősegíti a pihentető alvást.
A felmérések bizonyították az erősítő edzés hangulatjavító szerepét is. Enyhítheti az enyhe és közepes depressziós tüneteket, jobb minőségű alvást, pozitív életszemléletet, boldogabb mindennapokat biztosíthat.
Gyere, kezdd el Te is az erősítést a FittKörben! Ha kitöltöd az alábbi kérdőívet és megadod az elérhetőségedet, edzőnk hívni fog, hogy megbeszéljetek egy időpontot a személyes konzultációdra és az INGYENES edzésbemutatóra.
[wpforms id=”6665″ description=”true”]