Újra és újra előbukkan az egyik legnagyobb fitnesz tévhit, miszerint, ha üres gyomorral edzel, több kalóriát égetsz. Úgy tűnik, szinte mindenki bedől ennek a tévhitnek, pedig tudományos kutatások bizonyítják az ellenkezőjét. 
                                                                         
 Nézzük, mi az igazság!
Ez a széles körben elterjedt tévhit azon az ésszerűnek tűnő okfejtésen alapul, hogy, ha edzés előtt kihagyod az étkezést, kényszeríted a tested az intenzívebb zsírégetésre.

Ez azonban egy nagy, kövér hazugság: Ha edzés előtt éhezteted magad, az kimondottan káros lehet a szervezeted számára. Egyszer és mindenkorra jobb tisztázni ezt a fitnesz mítoszt!

1.
Az energia kifejtéshez szükségesek a cukrok
. Edzés közben szervezetünknek szüksége van egy bizonyos mennyiségű cukorra, mint üzemanyagra. Ha a vérben nincs elegendő cukor, a szervezet saját izom szöveteit alakítja át energiává. Egy kutatásban két kerékpáros csoportot hasonlítottak össze, az egyik csoport evett, a másik éhezett az edzés előtt. A zsírégetés mennyisége mindkét csoportnál azonos volt, de az a csoport, amelyik táplálék nélkül vágott bele az edzésbe, az elégetett kalóriák 10 %-át fehérjékből nyerte, vagyis saját izomszöveteiből! Pedig azért edzünk, hogy fejlesszük izmainkat, nem pedig azért, hogy megszabaduljunk tőlük.

2. 
A nagyobb teljesítményhez a szervezetnek több energiára van szüksége.Az edzésen mindig arra buzdítunk, hogy a lehető legintenzívebben dolgozz. Megfelelő üzemanyag nélkül ez lehetetlen. Gondold csak át! Működik egy autó üzemanyag nélkül? Tudod használni a mobilod feltöltés nélkül? Nem, nem és nem! Ha nem eszel semmit, az edzésed nem lehet olyan intenzív, mintha feltöltötted volna magad megfelelő üzemanyaggal, nem beszélve arról, hogy lelassulhatsz, szédülhetsz, sőt akár rosszul is lehetsz az alacsony vércukorszinttől.

3.
Persze nem kell nagy evészetre gondolni; megteszi egy egészséges „nasi”.
Edzés előtt 45-60 perccel célszerű fogyasztani valami könnyűt – így több energiád és nagyobb állóképességed lesz az edzés során, hogy több kalóriát égess és fejleszd az izmaidat. A nagyobb izomtömeg azután, az edzés után is, már nyugalmi állapotban is több kalóriát használ fel. Legjobb, ha ez az edzés előtti kis étkezés tartalmaz szénhidrátot és fehérjét is. Kiváló egészséges étel lehet egy adag alacsony zsírtartalmú joghurt bogyós gyümölcsökkel, egy banán vagy alma mogyoróvajjal, vagy egy marék mandulával, vagy egy tejjel és gyümölccsel készült tápláló fehérje turmix.

TEHÁT: Mindig egyél edzés előtt kb. 45 perccel valami könnyű, egészséges ételt, amely tartalmaz fehérjét és szénhidrátot, hogy legyen a szervezetednek megfelelő üzemanyaga egy igazán intenzív edzéshez!